DIGITAL DELAKTIGHET FÖR HELA SVERIGE
1995 flyttade jag till Sverige, ett fantastiskt jobb väntade på mig i Stockholm. I åtta år skulle jag bo i ”fjollträsket”.
1995 flyttade jag till Sverige, ett fantastiskt jobb väntade på mig i Stockholm. I åtta år skulle jag bo i ”fjollträsket”. Många lärorika år, men en 1:a hands hyreskontrakt blev det inte … Till sist tröttnade jag så pass på den hemska boendesituationen att jag flyttade ner till Småland, där familjen äger ett hus lång ute i bushen. Ett jobb blev det också så småningom.
Sedan dryga 15 år tillbaka bor jag nu ute i den svenska ’outbacken’ - och tänker aldrig flytta tillbaka till en storstad. Inte ens till en tätort. Men det var på håret: Året var 2005, jag hade bott här i två år och vi hade fortfarande inget bredband. Dvs vi kopplade upp oss på fasta linjen med det där roliga modemljudet. Telefonlinjen var upptaget under tiden jag surfade på nätet, allt tog 10 gånger längre tid och vi här ute i bushen fick betala för detta, som vanliga telefonsamtal. Redan då var vi diskriminerade och konkurrens fanns inte, då det bara var Telia som erbjöd sina tjänster.
I flera år tjatade grannarna och jag med Telia att de skulle koppla in bredbandsteknologin. Inget hände. Till sist tänkte jag ’om det inte snart blir bredband här måste jag flytta …’. Som tur var fick vi vår uppkoppling! Det var inte perfekt, men det var tillräckligt för att surfa på nätet utan att telefonlinjen var upptaget, och billigare var det också.
Sedan kom kvanthoppet: År 2012 började vår lokala bygdeförening fundera på om vi skulle ansluta oss till fiberkabelnätet, från en överlämningspunkt i Virserum. Dryga tre år senare var vi uppkopplade på den digitala motorvägen, 100 Mbit/sec upp- och nerladdning! Allt tack vare det stora kollektiva engagemanget i vår bygd. Det är vi som fixade det, med våra egna pengar, stöd från Länsstyrelsen, Hultsfreds kommun och den lokala Sparbanken. Och det är också vi som nu äger vårt fibernät. Telia valde att stanna utanför.
Människor börjar flytta tillbaka till sina föräldrahem här ute på landet. Livet kom tillbaka till bushen. För mig är det fortfarande en ofattbar lycka att sitta hemma på verandan med padda i knät, lyssna på fågelkvittret och surfa på nätet, med en hastighet tre gånger snabbare än genomsnitts-Stockholmaren.
I och med att fiberkabeln kom till glesbygden kan vi nu ha det bästa av två världar: uppkoppling mot hela världen och avkoppling mitt ute i naturen. Det öppnar upp för mycket annat: distansarbete, minskade trafikutsläpp, kommunikation utan gränser, eget företagande oavsett var du befinner dig i Sverige, e-hälsa (digitala möten med vårdkontakter), e-handel, tillgång till ett fantastiskt kulturutbud och mycket mer. Folk kan bo kvar på landet och organisera sin egen lokal mat- och tjänsteförsörjning, allt från kött från glada grisar till professionella IT-företag. Nu kan vi på allvar börja bygga våra små, självförsörjande samhällen.
För oss som bor långt ifrån städerna, till och med tätorterna, var fiberkabeln räddningen och revolutionen, eftersom mobil täckning lyser med sin frånvaro. Välkomna till den mobila öknen! Inte lönt, säger Telia och de övriga mobila operatörer. ’Inte lönt’, sa Telia om vårt fiberkabelnät. Telia & Co, vi struntar kallt i er. Vi fixade det själva och det är vi som nu är spralliga som kungar, här ute i en av IT-Sveriges smultronställen.
10 bud för en digital, öppen demokrati:
- 1.
Tillgång till senaste kommunikationsteknologi är en mänsklig rättighet, precis som tillgång till vatten, mat för dagen, bra sjukvård och energi. Det ska inte finnas ett digitalt utanförskap i Sverige.
- 2.
Kommunikationsteknologin och utvecklingen av den digitala infrastrukturen är en nationell angelägenhet och ska inte vara konkurrensutsatt.
- 3.
Senast år 2023 ska Sverige uppnådd en 100 % utbyggd digital infrastruktur, med en state-of-the-art datatransfer.
- 4.
Minst 50 % av Sveriges landyta har undermålig mobiltäckning. Det är en nationell angelägenhet att ändra på det.
- 5.
Telia får inte riva det fasta koppanätet om inte tillgång till fullgod kommunikationsteknologi och datatransfer är säkerställd.
- 6.
De regioner i Sverige som idag befinner sig längst från det digitala molnet bör ha företräde när det gäller Statens investeringar i state-of-the-art kommunikationsteknologi. Det ska inte finnas ”vita fläckar” på kartan år 2023.
- 7.
Det ska gälla ”nätneutralitet” i Sverige, vilket innebär att all internettrafik ska behandlas likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Slutanvändare har rätt till ett öppet, ocensurerad internet. Operatörer och internetleverantörer ska hantera all trafik likvärdigt.
- 8.
För att alla medborgare i Sverige ska kunna delta i den digitala demokratin krävs gratis utbildning för dem som behöver det, och att Sverige utvecklar en sammanhållen digital medborgarplattform. Sverige ska främja medborgarnas nätverksorganisering, ett fritt flöde av information, idéer och åsikter.
- 9.
Det ska vara ett nationellt uppdrag att utveckla ”e-hälsan” / telemedicin, så att en state-of-the-art sjukvård blir tillgänglig för alla människor i hela landet.
- 10.
Universitet och högskolor ges i uppdrag att öka tillgängligheten till högre utbildning i hela landet.