KLIMATAVTALET ÄR FÖR DYRT FÖR USA!
USA lämnar Parisavtalet. Avtalet kostar för mycket för USA, både jobbmässigt och ekonomiskt, uppgav Trump i sitt tal i Vita huset.
USA lämnar Parisavtalet. Avtalet kostar för mycket för USA, både jobbmässigt och ekonomiskt, uppgav Trump i sitt tal i Vita huset.
När Trump påtalar, på sitt eget rättframma nästan naiva sätt, att avtalet kostar för mycket både jobbmässigt och ekonomiskt så tar det krut ända in i de förnämsta Exxon-olje-salongerna.
För att inte tala om media. Media, som nästan verkade ha glömt att polerna smälter, eller att torka och översvämningar driver miljontals människor på flykt, driver nu frågan som aldrig förr. Klimatet, som hittills inte har väckt mer uppmärksamhet än hockeyallsvenskan, Champions League eller kändiselitens otrohetsskandaler har plötsligt kommit i ropet.
Plötsligt har debatten fått en ny vändning, en nytändning. Världen har fått en person som personifierar klimatförändringarna. Det förenklar allt. Trump har blivit den stora syndabocken. Det är ”vi”; världen mot Donald Trump. De goda mot den onda.
Och hör och häpna - Trump tycker att avtalet blir FÖR DYRT, han vill satsa på jobben och ekonomin istället! Som om inte just detta har varit problemet tidigare. Med alla otaliga klimatavtal som har förhandlats fram och tillbaka, men fallit på att åtgärderna ansetts för kostsamma, vilket resulterat i att världens länder har dragit sig ur, eller inte gett något resultat över huvudtaget.
Beslutet att dra sig ur Parisavtalet fördöms och beklagas av flera av världens ledare. Den tyske förbundskanslern Angela Merkel uppgav vid en presskonferens under fredagen att Tyskland nu kommer att agera ännu mer beslutsamt i klimatfrågan. Från Kina kom signaler om att övriga världen nu måste ta ett ännu större ansvar för klimatfrågan. Även Rysslands president Vladimir Putin har deklarerat att landet ger fortsatt stöd åt Parisavtalet.
NU ÄR DET HANDLING SOM GÄLLER!
Äntligen, tänker jag. Men jag har (tyvärr) läst på. Betydelsefullt för Parisavtalet var att FN:s klimatpanel, IPCC, hade accepterat klimatscenariot RCP2.6. Vilket innebär att ekonomisk tillväxt måste tillgodoses.
I Parisavtalet beräknas att konsumtion av fossil energi kommer öka under seklet. Användning av förnybar energi beräknas också öka, vilket är positivt. Även kärnkraften väntas öka med en faktor av fem(!) Genom att gräva ner och fånga in utsläppen ska s.k. negativa utsläpp skapas, och därigenom ska utsläppen minska totalt. Och samtidigt ska vi alltså kunna bedriva fortsatt ekonomisk tillväxt. Tyvärr är inte tekniken för negativa utsläpp utvecklad ännu.
Man kan för all del vända detta till något positivt, eftersom dessa miljöåtgärder skapar jobb. Och eftersom lönen åter tillfaller det ekonomiska systemet via konsumtionen. På så vis kan detta bli något positivt för samhället, och tillfalla pluskontot i de ekonomiska beräkningarna, då konsumtion skapar produktion osv.
MEN TÄNK OM TEKNIKEN, SOM ÄNNU INTE ÄR FULLT UTVECKLAD, MISSLYCKAS?
Eller om vi inte har tillräckligt med användbar energi för mer sysselsättning och ekonomisk tillväxt för jordens kommande, snart 10 miljarder invånare!
Medelsvensken kastar bort 11 ton skräp årligen. En stor del fastnar i atmosfären i hundratals, eller tusentals år. Det sätter jordens termostat ur balans och hotar hela mänskligheten. Det är en nödvändig bieffekt av tillväxten. Och ingen kan åka fast; vi måste göra detta för att tillgodose jobben och tillväxten. Inplastat kött, ost, pålägg, rengöringsmedel. Plastpåsar. Mat på löpande band, transporterat från kemikaliestinna fält från andra sidan jordklotet. Och plågade djur. Datorer, mobiler, TV-apparater, skrivare, Ipads. Bilar, bussar, långtradare, flyg. Diskmaskiner, rengöringsmaskiner, frysar, kylskåp. Odlingsmaskiner, konstgödsel, industriproduktioner. Kläder och apparater i massor. Uppvärmning och kylaggregat till miljontals bostader och affärer. Oj vad energi vi behöver. Och oj, vad sopor det blir!
Men vi måste som sagt göra detta - för annars ryker jobben och ekonomin dalar! Det byggs solpaneler, elbilar och vindkraftverk i ett rasande tempo för att klara 2-gradersmålet (1,5 grader är redan kört).
Om vi skall klara ekonomisk tillväxt även i framtiden sägs att det krävs hundraprocentig satsning på förnybar energi. Den gröna energin ska rädda världen. Men Trump drar sig ur.
Frågan är om Trump är så mycket tokigare än resten av världen. Kanske är han bara en aning mer naivt uppriktig. Ja, man kanske till och med kan kalla det ärlig - i sina uppsåt. Den verkliga skillnaden är hårfin. Jorden bågnar under stigande havsvattennivåer som på sikt sätter storstäder och jordbruksmark under saltvatten. Haven är dessutom utfiskade och döende av värmehöjningen och försurningen. Polerna smälter och den potenta växthusgasen metan som frigörs från permafrosten och havsbotten, kallad Drakens andedräkt, ligger ruskigt nära en enorm utandning. Men planen är att vi måste fortsätta med den ekonomiska tillväxten. För att klara jobben och ekonomin. Och därför kan vi inte satsa hundraprocentigt på ren energi. Inte ännu. Det är för kostsamt. För dyrt.
Hur det än blir med Parisavtalet så kommer den gröna tekniken fortsätta utvecklas. Även i USA. Det kommer den göra av ekonomiska skäl, eftersom kolreserverna börjar plana ut och den globala produktionen av konventionell olja nådde ett maximum 2007.
Trumps beslut att lämna Parisavtalet kan ha medfört något positivt. Han har fått världen att vakna. Media har väckts ur sin slummer. Oljejättarna visar sig från sin bästa sida. Samtalsnivån har höjts ett snäpp. Diskussionerna har öppnats.
MEN tillräckligt mycket kommer inte förändras så länge konsumtionen tillåts fortsätta styra sysselsättningen och ekonomin. Så länge pengarna är resurserna som efterfrågas. Och så länge naturen är medlet. Tillräckligt mycket kommer inte att förändras så länge ekonomi räknas i pengar. Och inte i naturtillgångar.
Grundproblemet, att vi försöker anpassa ekologin efter ekonomin, istället för tvärtom är det stora grundfelet i de politiska diskussionerna. Men Trump har fått media att vakna. Tystnaden är bruten. Och just det är en grundförutsättning; att vi håller diskussionen levande.
Om vi fortsätter att hålla diskussionen levande så kommer sanningen värka fram till slut. För den enda och rätta sanningen är att livet på jorden är resurserna. Det kan inte vara för dyrt att rädda livet. Då är det något i systemet som är allvarligt fel. Och det är det vi måste diskutera.
#våradrömmarkanräddajorden